Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Hekwerkwijzer.nl Onafhankelijk advies over hekwerken!
Hekwerkwijzer.nl

Checklist hekwerk

Het aanschaffen en laten plaatsen van een hek rondom je tuin of erf heeft meer voeten in de aarde dan je in eerste instantie misschien zal denken. Je hebt ruime keuze wat betreft het soort hekwerk dat je nodig hebt. Daarnaast heb je ook de mogelijkheid om één of meerdere poorten te laten plaatsen, wat natuurlijk invloed heeft op het uiteindelijke uiterlijk en de totaalprijs. De volgende checklist kun je gebruiken om het juiste soort hek te vinden:

houten hek

Check 1: het soort hek

Allereerst moet je beslissen welk soort hek je zou willen hebben. Dit heeft direct invloed op de functionaliteit van je hekwerk, het uiterlijk en de prijs. De meest gangbare heksoorten zijn gaashekken, staafmathekken, houten hekken, sierhekken en spijlenhekken.

  • Een gaashek: de goedkoopste optie die je hebt is voor het plaatsen van een gaashek. Deze zijn minder privacybeschermend maar kunnen kleine kinderen en sommige huisdieren tegenhouden. Ook zijn gaashekken erg geschikt om begroeiing tegen op te laten klimmen. Zo creëer je een goedkope en dichte omheining die nauw aansluit bij het uiterlijk van je tuin.
  • Een staafmathek: staafmathekken zie je veel om openbare- en industriegebouwen en deze hebben vooral een beschermende functie. Ze zijn sterk en ontworpen om inbrekers en andere ongewenste bezoekers tegen te houden. Esthetisch zijn ze misschien niet zo geschikt.
  • Een houten hek: zoek je een hekwerk met een goede prijs-kwaliteitverhouding dan kan een houten omheining een goede keuze zijn. Je creëert privacy, je kunt je erf en woning beschermen van inbrekers en het natuurlijke en sfeervolle uiterlijk is voor veel mensen een voordeel. Hout heeft wel veel onderhoud nodig.
  • Een sierhek of spijlenhek: sier- en spijlenhekken worden meestal gemaakt van staal. Dit is dan in een bepaalde vorm gegoten en wordt gecoat met een beschermende laag. Er is dus een ruime keuze wat betreft vormgeving en kleur. Dit type hek is vaak laag en heeft meer een sierfunctie dan een beschermende functie. Ook vind je steeds meer kunststof sier- of spijlenhekken die goedkoper zijn dan staal.

Check 2: het materiaal

Wat betreft materialen waren hout en staal voor een lange tijd de hoofdspelers. Hout is natuurlijk en goedkoop en sluit goed aan bij tuinen met veel begroeiing. Hout moet je wel regelmatig verven om het te beschermen tegen de weersomstandigheden en dit is een flinke klus. Staal is sterk en bedoeld om te beschermen. Ook is het erg veelzijdig en kan het in allerlei vormen worden gegoten voor het creëren van een sierhek. Met een beschermende laag eromheen heeft staal nauwelijks nog onderhoud nodig.

De laatste tijd zijn er echter ook andere materialen waaruit je kunt kiezen. Zo komen er steeds meer kunststof hekwerken op de markt. Kunststof heeft als voordeel dat het goedkoop is en lang meegaat zelfs zonder onderhoud. Ook is kunststof te krijgen in verscheidene uitvoeringen en heb je ruime keuze wat betreft design en kleur. De opmars van de moderne tuin heeft beton teruggebracht van weggeweest. Dit materiaal past erg goed in minimalistische en strakke tuinen en is vandaag de dag veel veelzijdiger dan voorheen. Je kunt het krijgen in verschillende kleuren en uitvoeringen en is daarnaast sterk en duurzaam. Het materiaal dat je kiest kan dus direct invloed hebben op het uiterlijk van je hek, de prijs, de functionaliteit en de mate van onderhoud dat het nodig heeft.

Bekijk pagina verzinkt gaas, houten tuinhek en schutting.

Check 3: wel of geen poort

Het plaatsen van een poort in je hekwerk geeft je de mogelijkheid je erf te verlaten. Grenst deze op een paadje of weg, dan kun je via de poort bijvoorbeeld met je fiets of auto naar buiten. Poorten zijn echter vrij duur en vooral een groot exemplaar kan je gemakkelijk duizenden euro’s kosten. Ook moet je er rekening mee houden dat poorten in sommige soorten hekwerk en ook op donkere plaatsen een zwakke plek zijn voor inbrekers. Dit is dan de ideale plaats voor hen om te proberen binnen te raken.

Lees verder: poortautomatisering, camerasystemen en intercom.

close-up sierhekwerk

Check 4: de plaatsing

De volgende beslissing die je moet maken is of je het hekwerk zelf wilt installeren of dat je dit wilt laten doen. Deze keuze is natuurlijk afhankelijk van de afmetingen van je hek, maar ook van de tijd en moeite die jij bereid bent erin te steken. In principe is het plaatsen van een hekwerk niet moeilijk, zolang je zorgt voor een goede fundering. Het is wel een tijdrovende en zware klus en door het uit te laten voeren weet je zeker dat het goed gebeurt. Voor de plaatsing van een hekwerk betaal je meestal zo’n €20 per vierkante meter wat je bespaart als je de klus zelf oppakt.

Lees verder:

 

Offertes voor hekwerk ontvangen?

Kies voor een erkende plaatser en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende plaatsers