Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Hekwerkwijzer.nl Onafhankelijk advies over hekwerken!
Hekwerkwijzer.nl

Aandachtspunten

Nieuw hekwerk koop je niet zomaar. Het is de bedoeling dat dit tientallen jaren je tuin of erf versiert, beschermt en beschut. Daarom is het belangrijk om goed over bepaalde overwegingen na te denken en er zorg voor te dragen dat je een hekwerk aanschaft waar je ook daadwerkelijk zo lang gebruik van kunt maken. De volgende 2 punten kunnen je helpen bij je keuze:

staafmaathekwerk

1) Het materiaal

Ook voor hekwerken zijn verschillende materialen beschikbaar. Hout en staal zijn de meest gangbare, maar kunststof en beton zijn in opmars. Elk materiaal heeft andere kenmerken.

 • Hout: hout is natuurlijk en sluit daarom goed aan bij tuinen en beplante gebieden. Kies je voor een schutting dan betaal je weinig, maar krijg je veel voordelen terug, waaronder privacy, bescherming en beschutting. Hout heeft wel veel onderhoud nodig en moet buiten zeker elke 3 jaar worden geschuurd en overgeverfd. Dit schrikt veel mensen af, omdat dit vooral bij een grote schutting toch een aanzienlijke klus is.
 • Staal: staal heeft een erg belangrijk kenmerk in relatie met hekwerk en dat is dat het sterk is. Een stalen staafmathekwerk is een ideale bescherming van je erf en stalen sierhekken kunnen in allerlei vormen worden gegoten. Laat je dit staal coaten met een beschermende laag, dan heeft het direct kleur en nauwelijks onderhoud nodig. Staal is echter wel prijzig, vooral als je je hekwerk op maat laat maken.
 • Beton: beton is terug van weggeweest en naast betonnen tuinmeubels en bloempotten kun je je tuin nu ook verfraaien met een betonnen hek. Dit past uitstekend in strakke en moderne tuinen en het grijs van beton steekt mooi af tegen het groen van de begroeiing. Beton is niet goedkoop, maar wel erg veelzijdig en kan in allerlei vormen worden gegoten. Ook is het tegen alle weersomstandigheden bestand en gaat het vele tientallen jaren mee.
 • Kunststof: kunststof heeft als voordeel dat het goedkoop is en dat je er allerlei uitstralingen mee kunt nabootsen. Ook heeft het nauwelijks onderhoud nodig, gaat het lang mee en behoud het zijn kleur. Wil je een alternatief voor hout, omdat je te veel tijd besteedt aan onderhoud, dan is kunststof zeker een optie om te overwegen.

houten schutting voorbeeld

2) De functie

Een ander belangrijk punt dat je je kunt afvragen is wat je met je hekwerk wilt bereiken. Er zijn verschillende soorten hekwerken die beter passen in bepaalde situaties.

 • Afbakening: als afbakening je enige wens is, dan is een gaashek een goede optie. Deze zijn goedkoop, gemakkelijk zelf te plaatsen en verbazend subtiel.
 • Bescherming: zoek je naast een hek dat afbakent ook een hek dat beschermt, dan kun je voor een schutting kiezen of voor een staafmat hekwerk. Deze twee zijn hoog en sterk en houden ongewenste bezoekers probleemloos tegen.
 • Beschutting en privacy: wil je een plek creëren waar je beschut zit van de wind en waar niemand je kan zien, dan heb je een dicht hekwerk nodig. Dit kun je doen door een schutting te plaatsen of door een natuurlijk hek te creëren. Dat kan zijn van gaas met klimop, of door middel van een dicht begroeide heg.
 • Sierfunctie: als laatste kun je een hekwerk kiezen dat afbakent maar je tuin ook verrijkt. Een sierhek of spijlenhek kan dan een mooie toevoeging zijn. Deze laat je gieten of ontwerpen in de vorm die je wilt en kunt hier een groot aantal kleuren aan geven. Privacy, beschutting en bescherming hoef je van dit type hekwerk niet te verwachten.

Bekijk ook de checklist en de veelgestelde vragen pagina.

 

Offertes voor hekwerk ontvangen?

Kies voor een erkende plaatser en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende plaatsers