Paalklem
Voor iedereen die graag privacy heeft in zijn tuin, of voor ondernemers die hun terrein en pand willen veiligstellen tegen insluipers, is een praktisch en passend hekwerk te koop. Omheiningen zijn er in verschillende kwaliteiten. Maar hoe goed je gekozen hekwerk ook is, de functionaliteit hangt zeer sterk samen met de plaatsing en montage. Als je palen niet goed verankerd zijn, is het hek eenvoudig om te duwen.
Houten en metalen hekwerken
De meeste hekwerken worden met metalen klemmen in elkaar gezet. Belangrijk is dat de paalklem weerbestendig is en dus niet gaat roesten. Waar je verder op moet letten is dat je klem goed om het frame past. Dus niet te los, dan schuift het weg. Maar ook niet te strak, want dan beschadig je de buizen. Een beschadigde buis zal sneller te leiden hebben onder slecht weer, zoals regen en storm en daardoor sneller vervangen moeten worden. Palen die door slechte montage scheef zakken, trekken vaak de tussenschotten mee, waardoor deze ook verwringen. Zo ontstaat er grote schade, door een kleine fout.
Klemmen voor afrastering met schrikdraad
Een afrastering met schrikdraad heeft zijn eigen specifieke paalklem. Bij elektriciteit moet je er rekening mee houden dat bepaalde materialen stroom geleiden. Als de paalklem volledig van metaal zou zijn gemaakt, zou de klem continu onder spanning staan.
Dat is ten eerste niet goed voor de functionaliteit van het schrikdraad, maar ten tweede ook niet goed voor jou als persoon. De kans op een elektrische schok is op die manier veel groter, dan wanneer de spanning alleen op de draad gehouden wordt. Daarom zijn de klemmen om schrikdraad te bevestigen afgewerkt met gegalvaniseerd rubber. Rubber is geen geleider.