Bovenbuizen
Gaashekwerken zijn prima omheiningen voor bijna elke situatie. Het is mogelijk om de verticale palen onderling te verbinden met bovenbuizen om het hekwerk nog meer stevigheid te geven. Het gaas is hier ook extra goed aan te bevestigen, zodat er een afrastering ontstaat. Dit type omheining wordt veel gebruikt in openbare ruimtes. Het hek is gemaakt van verzinkt of gecoat staal, waardoor het lange tijd stevig en functioneel is.
Werkwijze voor de palen
Als eerste moet je uitmeten waar je alle verticale palen neer moet zetten. Dan weet je meteen hoeveel je er nodig hebt. Zorg dat de ondergrond van het te omheinen terrein mooi vlak is. Je kunt de palen op gelijke afstand in de grond slaan, of vast zetten in beton. Belangrijk is dat alle palen even diep staan. De eindpalen worden voorzien van paaldoppen, einddoppen en beugels. De middenpalen krijgen doorvoerkoppen bovenop. De bovenbuizen steek je door de doorvoerkoppen en zet je onderling vast met speciale verbindingsstukken.
Bevestigen van het gaas
Maak horizontale spandraden tussen het palennetwerk. De draden moeten ongeveer 50 cm boven elkaar hangen. Hier kun je het gaas tegenaan spannen. Door de draden met spanners vast te maken, kan het krimpen en uitzetten, zonder de stand van de palen te beïnvloeden.
Je kan nu beginnen met het bevestigen van het gaas. Dit doe je door het gaas met spanstaafklemmen vast te maken aan de begin paal. Rol het gaas af en zet het om de 30 cm vast aan de bovenbuizen met een lus van binddraad. Zo ga je het gehele hek af. Het belangrijkste is dat je het gaas goed strak aan weet te trekken, zodat het een stevig geheel wordt. Een hangend gaashek is niet functioneel en ziet er armoedig uit. Ben je niet zeker van je doe-het-zelf kwaliteiten, aarzel dan niet, maar schakel een expert in.